Browary regionalne w Polsce

Konsumenci coraz częściej wybierają piwa rzemieślnicze, a w efekcie rosnącego popytu, browary rzemieślnicze w Polsce pojawiają się jak grzyby po deszczu. Podczas gdy jeszcze kilka lat temu tego typu firmy można było policzyć na palcach jednej ręki, dziś powstają w zawrotnym tempie jednego tygodniowo.

Jeśli chodzi o lokalne browary, Wielkopolska ma wielowiekową tradycję. Począwszy od XVI stulecia na tych terenach było warzone piwo, które swą renomą przekraczało granice kraju. Tradycja przetrwała do dziś i znalazła kontynuatorów w postaci licznych pasjonatów, którzy z hobby uczynili swój zawód. Trudno powiedzieć, ile dokładnie jest browarów rzemieślniczych w Wielkopolsce, bo ich liczba stale rośnie. W parze z ilością idzie jakość, a piwa rzemieślnicze z Wielkopolski niezmiennie podbijają serca i podniebienia piwoszy nie tylko z Polski.

Wokół piwa kraftowego w Wielkopolsce utworzyła się duża społeczność, która skupia przedstawicieli branży i piwoszy. Nie tylko w Poznaniu, ale także, np. w Annopolu, Szreniawie czy Ślesinie, organizowane są festiwale piwne i targi.

Browar rzemieślniczy – czym jest?

Myśląc browar, myślisz budynek. W rzeczywistości jednak mianem browaru rzemieślniczego określa się firmę, która produkuje piwo kraftowe w oparciu o własną lub wynajętą infrastrukturę. Zgodnie z definicją Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych, browar rzemieślniczy to taki, który charakteryzuje się:

  • stosowaniem najwyższej jakości produktów przy wyrobie piwa – chmiel, słód i woda to najbardziej tradycyjne składniki złotego trunku; ewentualne innowacyjne dodatki muszą mieć naturalne pochodzenie;
  • zatrudnianiem osób będących piwowarami – za każdą butelką musi stać żywa osoba znana z nazwiska, jej doświadczenie ma stanowić gwarancję jakości piwa;
  • innowacyjnością – piwa tworzone są o autorskie receptury, a tradycyjne style mają podlegać rozwojowi i wzbogaceniu;
  • niezależnością kapitałową – nie może być związany finansowo z firmą produkującą alkohol na masową skalę.
Browarnictwo rzemieślnicze stanowi zaprzeczenie masowej produkcji, bezosobowości, powtarzalności i komercji. To postawienie człowieka na pierwszym miejscu, zarówno jako wytwórcy, jak i odbiorcy produktu. Wyśrubowane kryteria opisujące polskie browary rzemieślnicze mają zapewnić finalny efekt w postaci piwa pełnego aromatu i smaku, którego każdy łyk przyniesie wyjątkowe doznania.

Małe browary regionalne w Polsce

Wraz z początkiem piwnej rewolucji, która miała miejsce w 2011 roku, nastąpił gwałtowny wzrost popytu na piwa kraftowe. Dotychczas istniejące małe lokalne browary w Polsce zmieniały swój profil i z produkcji bezosobowych pilsów podążyły w stronę eksperymentów i górnej fermentacji. Z czasem pojawiło się wiele kolejnych browarów i tak powoli piwna rewolucja zalała rynek. Szacuje się, że w kolejnych latach browary regionalne w Polsce powiększą swój udział w sprzedaży nawet do 30%.

Warto dodać, że gdy mowa o browarach rzemieślniczych, często wymiennie nazywa się je lokalnymi. Nie wynika to wcale z ograniczonego zasięgu dystrybucji, a związku z obszarem, na którym powstaje piwo. Polskie browary regionalne z coraz większą śmiałością komunikują swoją przynależność do terenu, społeczności, języka i wykorzystują jego elementy w działalności.

Lokalny browar w Polsce Gzub – więcej niż browar

Nasz browar znajduje się w sercu Wielkopolski. Szczycimy się tym, a słowo gzub z poznańskiej gwary nieprzypadkowo stało się nazwą marki. Piwo to nasza rodzinna pasja, którą chcemy się dzielić i skupiać wokół siebie ludzi, którzy mają podobne zainteresowania. Browar Gzub to dla nas nie tylko produkcja, ale styl życia.

Wyróżnia nas:

  • wierność stylom piwnym – pils, AIPA czy stout są klasycznymi przedstawicielami swoich gatunków w najlepszym wydaniu;
  • produkcja na miejscu – mamy swoją infrastrukturę, dzięki czemu nie ograniczają nas terminy, dostępność sprzętu; podstawowa linia naszych piw jest zawsze dostępna;
  • najwyższa jakość, za którą stoi doświadczenie zdobyte w europejskich browarach i wiedza poparta studiami;
  • harmonia z naturą i regionem – jest wypadkową najlepszych wielkopolskich cech i skojarzeń: pracowitości, doskonałego rzemiosła i urodzajnych pól;
  • promowanie kultury picia piwa i wpływ na rozwoj biroturystyki – liczne inicjatywy, jak Craft Beer Camp, Fyrtel Gzub, aktywny udział w Piwnej Mili, skupiają nie tylko lokalną społeczność, ale gromadzą turystów z całego kraju i przekładają się na budowanie pozytywnego wizerunku konsumpcji piwa oraz piwoszy;
  • możliwość kontaktu z ludźmi, którzy są bezpośrednio odpowiedzialni za produkt – każda zainteresowana osoba może się skontaktować lub osobiście nas odwiedzić, a otrzyma wyczerpujące informacje na temat browaru;
  • otwarcie na kooperacje – browary lokalne w Polsce często ze sobą konkurują, my przeciwnie – łączymy siły i wymieniamy doświadczenia z innymi browarnikami, a efektem są kooperacyjne piwa warzone m.in. z browarem Kraftwerk;
  • propagowanie beer pairingu – czyli łączenia dań z piwem w odpowiednim stylu; nasze piwa są obecne w menu najlepszych wielkopolskich restauracji; szkolimy personel, prowadzimy degustacje, by pokazać, że piwo może na równi z winem stanowić dopełnienie potraw; również na naszych etykietach umieszczamy informacje, do jakich dań pasuje konkretne piwo.
Jeśli przeczytałeś powyższe informacje o browarze Gzub, dziękujemy. Jesteśmy jednak pewni, że zamiast czytać i opowiadać o piwie, tak jak my, wolisz się nim delektować. Gwarantujemy, że w każdym łyku znajdziesz esencję naszej filozofii. Wejdź do naszego świata i zostań Gzuboholikiem, takim, jak my.